lauantai 6. maaliskuuta 2021

Järvenpään sarjamurhaaja

Poliisi on tutkinut useamman vuoden ajan rikosvyyhtiä, josta media on käyttänyt  nimitystä Järvenpään sarjamurhaaja. Tapauksesta on käytetty myös nimitystä Hausjärven hiekkakuoppasurmat, koska tapahtumasarjan keskiössä ovat Hikiäntien varressa sijaitsevat hiekkakuopat. Poliisi on vältellyt tapauksesta nimitystä sarjamurhaaja, muttei ole myöskään kieltänyt sitä, ettei kyseessä olisi sama tekijä. Tämä kirjoitus koostuu päällisin puolin omista havannoistani ja lukemastani. Pidätän oikeuden kaikkiin virheisiin.

(Liikkuiko Järvenpää-Riihimäki-Hyvinkää- alueella 30 vuotta sitten sarjamurhaaja?

 

Murhaaja iskee 

Varsinaiset tapahtumat saivat alkunsa Järvenpäässä vuonna 1989, jolloin humalainen nainen oli palaamassa ravintolasta ja hänelle tuntematon mies tarjosi naiselle autokyytiä. Mies tarjosi hänelle auton kyydissä alkoholia ja pillereitä. Autokyyti oli päätynyt synkän metsätaipaleen tienoille. Nainen ei koskaan itse kertonut asiasta mitään vaan todistuksen antoi hänen äitinsä. Seuraavana vuonna loppusyksystä Hellu- niminen nainen oli ollut viettämässä iltaa ystävänsä kanssa Järvenpäässä, ja oli odottamassa rautatieasemalla Riihimäen junaa. Tuolloin tuntematon mies oli houkutellut hänet autonsa kyytiin asemalaiturilta. 

Hellun luottamuksen oli herättänyt auton takapenkillä ollut lastenistuin. Mies tarjosi Hellulle alkoholia ja pillereitä matkan aikana ja nautti niitä itsekin. Hellu oli nukahtanut auton kyytiin ja herätessään huomannut, että mies oli ajanut auton synkälle metsätaipaleelle. Lopulta saavuttiin pimeälle hiekkakuopalle, jossa mies hyökkäsi veitsen kanssa Hellun kimppuun pyydettyään tätä ensi jäämään yöksi autoon. Päähän osuneesta veitsen iskusta huolimatta Hellu pääsi pakoon hyökkääjältä ja löysi tiensä lähimpään taloon. 

Hellu kertoi poliisille, että oli kuullut miehen sanoneen: "Eipä onnistunut tällä kertaa!". Naisen mukaan häntä kyydinnyt mies oli vaikuttanut sulkeutuneelta ja hän oli puhunut Hellulle huonoista väleistä vaimoonsa. Hellun todistajalausunnon perusteella saatiin kuvaus hyökkääjästä ja todistuksen perusteella Keskusrikospoliisi laati myöhemmin profiilin. Miehen autosta Hellu ei osannut sanoa juuri mitään. Auto ei kuitenkaan farmarimallinen vaan mahdollisesti japanilaisvalmisteinen henkilöauto.



(Tuula Lukkarinen löytyi surmattuna Hausjärveltä 18.4.1991)


Huhtikuussa 1991 töistä palannut metsuri teki karmean löydön hiekkakuopalta, joka sijaitsi noin 15 kilometriä Hyvinkäältä Hausjärven suuntaan.  Tuula Lukkarisen ruumis löytyi muutaman kymmenen metrin päästä maantiestä raa'asti surmattuna. Julkisuuteen ei ole kerrottu aivan varmasti oliko hänelle tehty seksuaalista väkivaltaa. Löydettäessä Tuula oli ollut täysissä pukeissa. Paikka sijaitsi lähellä sitä paikkaa, jossa Hellu oli edellisenä vuonna joutunut tuntemattoman miehen pahoinpitelemäksi.

Tuula Lukkarisen oli ollut tarkoitus matkustaa Tuusulaan sopimaan poikansa huoltajuusasiaa. Hänet nähtiin murhaa edeltävänä päivänä aamulla odottamassa Järvenpään Alkon oven edessä. Tämän jälkeen silminnäkijähavainnot Tuula Lukkarisen liikkeistä ennen veritekoa ovat epäselvät. Tuula todennäköisesti surmattiin jossain muualla ja hänen ruumiinsa tuotiin sen jälkeen Hausjärven hiekkakuopalle. 

Tuula Lukkarinen oli ollut lyhyen aikaa potilaana Kellokosken sairaalassa ja elämänsä kerrotaan joutuneen alamäkeen murhaa edeltäneenä vuonna. Hänen poikansa oli asunut sittemmin Tuulan vanhempien luona. Tuula Lukkarinen oli poistunut luvatta sairaalasta ennen kuolemaansa ja tämä seikka oli sotkenut tutkimuksia, koska osa todistajalausunnoista oli todennäköisesti tehty tältä karkumatkalta. 


Katoaminen

Maarit Haantie katosi Järvenpäässä ravintola Zapatan edestä elokuussa 1993. Hän oli viettämässä iltaa miesystävänsä kanssa ja olivat suunnanneet ystäviensä kanssa ravintola Zapatan 1- vuotisjuhlallisuuksiin. Maarit Haantie ei päässyt sisälle ravintolaan humalatilansa takia ja hän jäi baarin ulkopuolelle odottamaan, kun muu seurue meni ravintolaan jatkamaan juhlimista. Haantie yritti vielä kerran päästä sisään ravintolaan ja turhan yrityksen jälkeen hän jäi ravintolan ulkopuolelle odottamaan. Tämän jälkeen hän katosi jäljettömiin. Maarit Haantiestä teki ilmoituksen poliisille hänen tyttärensä, koska hänen äitinsä ei ollut saapunut sovitusti hoitamaan tyttärensä lasta. Tyttären mukaan Maarit Haantiellä ei ollut tapana jättää väliin sovittuja tapaamisia etenkin, kun kyseessä oli hänen lapsenlapsensa. 

Varmaa tietoa Haantien liikkeistä katoamisyönä ei ole. Hänen laukkunsa löytyi myöhemmin hyvinkääläisestä ravintola Martinasta ja ravintolahenkilökunnan mukaan kyseisestä ravintolasta oli poistettu voimakkaan humalatilan takia Maarit Haantietä muistuttava nainen. Varmoja baarin työntekijät eivät kuitenkaan asiasta olleet ja voihan olla, että Maaritin käsilaukun oli tuonut Martinaan joku muu kuin Haantie itse. 

Poliisi kiinnostui tapauksesta ja tutkijat olivat sitä mieltä, että tapaukset liittyivät toisiinsa. Tutkijoiden mielenkiinto kohdistui mieshenkilöön, joka oli tarjonnut 1980- ja 1990-luvulla kyytiä naisille Riihimäki-Järvenpää-Hyvinkää- akselilla. Hurjimman tarinan mukaan samainen mies olisi käyttäytynyt uhkaavasti veitsen kanssa ravintola Zapatan edustalla Järvenpäässä ennen Maarit Haantien katoamista. Ylen Kadonneet- sarjassa esitetty jakso Maarit Haantiestä keräsi paljon katsojia ja poliisi sai myös paljon uusia vihjeitä. Väitettiin jopa, että epäilty automies olisi liikkunut samoilla seuduilla vielä vuonna 2005 tai 2006. Täyttä varmuutta tämän jutun paikkansapitävyydestä ei kuitenkaan ole. 
 
 
(Kyyditettiinkö Maarit Haantie Hausjärven hiekkakuopalle 13.8.1993?)

 
Järvenpään sarjamurhaaja

Poliisi oli vakaasti sitä mieltä, että Maarit Haantien katoaminen liittyi Hausjärven hiekkakuoppien tapahtumiin. Mitään yhdistävää tekijää poliisit eivät ole tutkinnallisista syistä antaneet julkisuuteen. Joka tapauksessa Haantien katoamista on alun jälkeen tutkittu henkirikoksena. Tapaukset liittävät toisiinsa ennen kaikkea se, että oletetun tekijän kohteena olivat tummatukkaiset ja alkoholisoituneet naiset. Tämä saattoi johtua traumaattisesta lapsuudesta ja huonosta äitisuhteesta. Oliko tekijän äiti ollut tummatukkainen alkoholisti, joka jatkuvasti laiminlöi lastaan? 

Erikoista tapauksesta kuitenkin tekee sen, että mistä tekijä tiesi esimerkiksi Lukkarisen ja Haantien olevan alkoholisoituneita eikä pelkästään humalassa tapahtumahetkellä? Olisiko hän tiennyt tai tunnistanut heidät jostain? Poliisi epäili tekijäksi tapahtuma-aikana noin 30-40- vuotiasta miestä, jolla oli huonot välit vaimonsa kanssa. Voidaan olettaa, että hän oli eronnut vaimostaan ja asui yksin. Tekijä tunsi myös varmasti erittäin hyvin hiekkakuoppien maaston, koska paikalle oli vaikea löytää ilman paikallistuntemusta. 
 
 
(Kuka oli mystinen automies? Oliko hän kenties polisiin vanha tuttu?)


 
 
Mies saattoi asua myös tekopaikan lähistöllä, jolloin hänen oli helpompi operoida alueella ja pitää tilannetta ikään kuin hallussaan. Tekijä saattoi hallita myös ison eläimen anatomian esimerkiksi metsästysharrastuksen tai työn kautta. Voidaan olettaa, että miehellä oli varsin vähän sosiaalisia suhteita. Varmaa se ei kuitenkaan ole, sillä kuuluisissakin rikostapauksissa murhaajat voivat olla myös tavallista elämää viettäviä "tavallisia" miehiä.

Hellua kyydinnyt mies ei ollut ilmeisesti esitellyt itseään eikä paljastanut itsestään juuri mitään merkittävää. Hän olikin vaikuttanut sulkeutuneelta. Takapenkillä ollut lastenistuinkin saattoi olla hämäystä luottamuksen herättämiseksi. Varmuudella ei voi myöskään sanoa, että kyseinen kyyditsijä olisi liittynyt Lukkarisen murhaan ja Haantien katoamiseen. Toisaalta on mahdollista, että kyyditsijä oli aloittelemassa tekojaan ollakseen myöhemmin valmis tekemään henkirikoksen. Hellun ja edellämainitun naisen kyyditseminen oli alkusoitto.

Poliisi oli vuonna 2008 toiveikas tapauksen selviämisestä. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan poliisi olikin suorittanut pidätyksiä vuonna 2011. Kuulusteluista ei ole paljonkaan kerrottu julkisuuteen, mutta ilmeisesti pidätettynä on ollut henkilö, joka liikkui 1990- luvulla japanilaisvalmisteisella henkilöautolla. Hänellä oli vaikeuksia solmia tavallisia naissuhteita ja hän oli aikaisemmin ollut tekemisissä poliisin kanssa väkivaltaisen käytöksen takia. Mitään ratkaisevaa ei kuitenkaan ilmennyt ja tapaus on edelleen mysteeri. Vai onko niin, että poliisi tietää tekijän, muttei voi todisteiden puuttuessa osoittaa häntä varmasti syylliseksi?

Tekijän eduksi pelaa aika. Osa todistajista on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen ja teknistä näyttöä on vaikea enää saada. Poliisi kuitenkin tutkii tapausta edelleen ja uusia vihjeitä tapauksen tiimoilta tulee vieläkin. Myös tekijäehdokkaita esitellään rikosaiheisilla nettifoorumeilla. Järvenpään "sarjamurhaaja" näyttää lopettaneen tekonsa. Säikäyttikö poliisin aktiivisuus hänet ja oliko kuulustelu liian kova koettelemus? Vai saavuttiko hän vuonna 1993 täyttymyksensä? Poliisin mukaan tekojen päättymisen selittää se, että tekijä on muuttanut pois paikkakunnalta, lopettanut tekonsa tai kuollut. 

 

Tämän tietää vain yksi. Se kun tulee viimeisenä...






 
 
 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti