lauantai 30. huhtikuuta 2022

Poika joka tappoi vanhempansa. Sean Sellers Oklahoma 1986.

Mikä sai vasta 16-vuotiaan Sean Sellersin suorittamaan kolme raakaa murhaa Oklahoma Cityssä vuosina 1985 ja 1986? Oliko syynä satanismi vai vakavat mielenterveysongelmat? Sean Sellers oli yksi niistä 22 alaikäisestä kuolemaantuomitusta, jotka oikeus määräsi teloitettavaksi. Sellers teloitettiin myrkkyruiskeella Oklahomassa 4.2.1999.

(Sean Sellers tuli vankeusaikanaan uskoon. Hän yritti perustella tekojaan vetoamalla vakavaan persoonallisuushäiriöön.)

Murhat

Sean Sellers surmasi äitinsä ja isäpuolensa 5.3.1986 makuuhuoneessaan heidän ollessaan nukkumassa. Tarkoituksella pelkkiin alushousuihin pukeutunut Sean ampui ensi isäpuolensa Leo Bellofatton silmien väliin kohdistetulla laukauksella. Laukaus herätti hänen äitinsä Vondan, joka kuoli kasvoihin tähdättyyn laukaukseen. Sean yritti lavastaa murhapaikan niin, että kaikki näyttäisi taloon tunkeutuneen ulkopuolisen kaksoismurhaajan teolta. Oikeudessa Sean Sellers sanoi olleensa vihainen vanhemmilleen siitä, että nämä puuttuivat hänen elämäänsä ja mm. Vonda oli pakottanut poikansa lopettamaan seurustelusuhteen tytön kanssa, joka vanhempien mielestä oli huonoa seuraa heidän pojalleen. 

Syyskuussa 1985 Sean Sellers surmasi ampumalla Circle K:n myyjän Robert Bowerin, koska tämä ei Sellersin mukaan ollut myynyt tälle olutta. Sean yllätti myyjän kahvitauolta, ampui tätä ja pakotti tämän jälkeen haavoittuneen myyjän siirtymään kaupan puolelle, jossa Sean ampui Boweria uudestaan tappaen hänet. Sean Sellers myönsi jälkikäteen, että oli ampunut Bowerin vain sen takia, että halusi kokeilla miltä ihmisen tappaminen tuntuu. Bower oli siis käytännössä väärässä paikassa väärään aikaan ja hänestä tuli sattumalta kylmäverisen murhan uhri. 


(Sean Sellers surmasi vanhempansa Leo ja Vonda Bellofatton 5.3.1986 ampumalla.)

Tuomio

Oikeudessa Sean Sellers kertoi, että oli viehättynyt satanismiin ja oli muun muassa lukenut satanisti Anton Laveyn Saatanallisen Raamatun lukuisia kertoja. Sellers väitti olleensa teot tehdessään paholaisen riivaama. Lisäksi hänen puolustuksensa väitti Sean Sellersin olleen riippuvainen Dungeons and Dragons- pelistä.  Oikeus ei näihin väitteisiin uskonut vaan langetti Sellersille kuolemantuomion. Oikeuden päätöksen mukaan Sellersille ei voinut langettaa elinkautista vankeusrangaistusta, koska hän olisi tämän tuomion perusteella päästä ehdonalaiseen vapauteen 7-15 vuodessa. Oklahomassa ei tuolloin ollut mahdollista langettaa elinikäistä vankeustuomiota, joka olisi sulkenut tuomitun loppuiäkseen telkien taakse. Sean Sellers sai näin ollen tuomioista sen kaikkein lopullisimman. Hän joutui odottamaan teloitustaan 13 vuotta kuolemansellissä. Näihin vuosiin mahtui useita vetoomuksia ja mediajulkisuutta. Sellers kirjoitti kokemuksistaan kirjan Web of Darkness (1990) ja esiintyi muun muassa Oprahin TV-showssa. 


Kääntyminen kristinuskoon ja kuolema

Sellers kääntyi kuolemansellissä kristinuskoon ja kiersi erilaisissa tilaisuuksissa ja televisio-ohjelmissa kertomassa satanismin vaaroista. Sean Sellers vetosi myös oikeusistuimiin tuomiostaan ja kertoi kärsivänsä vakavasta persoonallisuushäiriöstä murhien aikaan. Sellers ilmoitti kärsivänsä dissoatiivisesta persoonallisuushäiriöstä, joka vaikutti hänen tekoihinsa siten, ettei hän pystynyt erottamaan oikeaa ja väärää tekoa toisistaan. Lisäksi jälkikäteen on tullut esiin, että Sellers oli lapsuudessaan isäpuolensa tiukan kurin alainen ja joutui olemaan pitkiä aikoja ilman vanhempiaan vain lapsenvahdin läsnä ollessa. Sellers oli tutustunut satanismiin saatuaan käsiinsä lastenhoitajan satanismia käsitteleviä kirjoja. 

Oikeus ei ollut vakuuttunut Sellersin vetoomuksesta, koska se katsoi, että mahdolliset mielenterveysongelmat eivät millään tavalla näkyneet Seanin käytöksessä murhaoikeudenkäynnin aikana. Väitteet mielenterveysongelmista olivat vankilahenkilökunnan mielestä vain Sellersin asianajajien manipulointiyritys. Lisäksi viranomaiset ja Sellersin sukulaiset pitivät Seanin uskoontuloa vain teeskentelynä ja huomiohakuisuutena. Ainoastaan vankilapastori ja Seanin isoisä uskoivat Sean Sellersin olevan vakavissaan uskoontulossaan. Sellers yritti vielä kaksi päivää ennen tuomiotaan saada tuomionsa kumottua. Turhaan. Sellersin kuolemantuomio herätti huomiota myös ulkomailla ja esimerkiksi Euroopan Unioni piti Sellersille langetettua kuolemantuomiota ihmisoikeuksien vastaisena. Tuomion vastustajien mielestä yksikään itseään ja ihmisoikeuksia kunnioittava valtio ei langettaisi kuolemantuomiota alaikäisille. Huomioitavaa on, että Sellersin kuoleman jälkeen Oklahoman osavaltio kielsi alaikäisten teloittamiset vuonna 2003.

Vetoomukset olivat turhia. Sean Sellers nautti viimeisen ateriansa 4.2.1999. Ateriaan kuului kiinalaista ruokaa ja katkarapuja. Sellers teloitettiin samana päivänä myrkkyruiskeella. Viimeisinä sanoinaan Sellers kertoi: 

"Minun teloituksestani maailma ei muutu miksikään. Vihaatte minua huomenna ihan yhtä paljon kuin tänäänkin." (mukailtu lainaus)



(Sean Sellers kertoi olevansa viehättynyt satanismiin nuorella iällä. Olisiko hänen julmat tekonsa voinut selittää paholaisen työllä?)



Lasta ei voi teloittaa

Sean Sellersin teko oli julma ja hän osoitti teot tehdessään täyttä kylmäverisyyttä. Hänen mahdollisia motiivejaan olivat kokeilunhalu ja kosto. Mutta hyvällä syyllä voidaan kysyä oliko Sellersin teloittaminen myrkkyruiskeella oikea tuomio? Vetoomukset eri oikeusistuimiin eivät olleet päästä vedettyjä. Sellersin saama tuomio osoittaa miten paljon amerikkalaisissa murhaoikeudenkäynneissä kiinnitetään huomiota siihen mitä kirjoja tai mitä musiikkia alaikäinen murhaaja kuuntelee ja millaisessa seurassa hän kulkee. Sellersin tapaukseen tutustuttaessa missään ei tullut esille esimerkiksi sitä, että mistä poika oli saanut käsiinsä aseen, jolla surmasi Bowerin ja vanhempansa. Oikeus ei muutenkaan näyttänyt antaneen paljonkaan painoarvoa mahdollisiin lapsuuden traumoihin tai mielenterveysongelmiin. Sellersin motiiveja on vaikea ymmärtää, mutta hänen paikkansa olisi aivan varmasti ollut psykiatrisessa hoidossa eikä kuolemansellissä. Sean Sellersin tarina on yhtä aikaa ahdistava, surullinen ja synkkä eikä siinä ole ainuttakaan voittajaa. 



"Here i come, Father; I'm coming home..."

- Sean Sellersin viimeiset sanat ennen kuolemaa

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti