maanantai 20. kesäkuuta 2022

Helter Skelter ja hippikauden verinen päätös: Kulttijohtaja Charles Mansonin ja Perheen tarina

Tässä kirjoituksessa tutustumme Charles Mansonin ja hänen johtamansa hippikultin, Perheen, tarinaan. Mansonin Perhe (The Family) tuli kuuluisaksi ennen kaikkea vuonna 1969 suorittamistaan hirmuteoistaan Los Angelesissa. Tuolloin Mansonin seuraajat tappoivat raa'asti ja rituaalinomaisesti seitsemän ihmistä. Veriteon tunnetuin uhri oli elokuvaohjaaja Roman Polanskin viimeisillään raskaana oleva vaimo Sharon Tate, joka murhattiin seurueineen elokuussa 1969 Hollywoodin Cielo Drivellä sijaitsevassa talossaan. Surmansa sai myös täysin sivullinen Steven Parent. Perheen uhriksi joutui myös La Biancan pariskunta Cielo Driven surmaa seuraavana yönä. Edellä mainitut veriteot tunnetaan Tate-La Bianca- surmina. Mikä sai hallusinogeenien, vapaan rakkauden ja musiikin ympärille kokoontuneet hippikulttuurin edustajat toteuttamaan hirmutekoja? Väitetään, että Mansonin perheen uhriksi joutui kaiken kaikkiaan 35 ihmistä. Oliko parittajana ja autovarkaana vankilaan tuomittu Charles Manson vain kahjo hippikultin johtaja vai oliko hänen vaikuttimenaan jotain muuta?

(Charles Manson tunnetaan maailmalla pahamaineisena hippikultin johtajana. Mansonin saama kuolemantuomio muutettiin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi vuonna 1971. Hän vietti vankilassa loppuelämänsä ja kuoli vuonna 2017 luultavasti sydänkohtaukseen.)

Helter Skelter

Charles Mansonin tarinaa ei ryhdytä noin vain kirjoittamaan eikä sitä voi kuitata muutamalla virkkeellä. Toki jos haluaa tyytyä siihen, että Manson oli vain hourupää hippikultin johtaja, joka manipuloi ja aivopesi seuraajansa satunnaisiin veritekoihin, niin se riittää. Myönnettäköön että en itse ollut kovin innokas perehtymään tähän tapaukseen, koska tällaisissa kultti- ja lahkotapauksissa on oma ahdistava vivahteensa. Ihmisen henkinen ja fyysinen hyväksikäyttö on aina ahdistavaa, oli sitten taustalla taivaan valtakunta tai LSD:n ja amfetamiinin voimin käyty rotujen taistelu. 

Mansonin nimi ja kasvot tuovat mieleen pahuuden samalla tavalla kuin Saksan valtakunnanjohtaja Adolf Hitler. Kuinka ollakaan Charles Manson tuli aikanaan julkisuuteen hakaristi otsassaan. Kultin johtaja ymmärsi symboliikan päälle. Mitä pahuuteen tulee, niin sekä Charles Manson että Adolf Hitler keräävät ihailijoita vielä tänäkin päivänä. Vetääkö pahuus puoleensa? Charles Manson sai vankilaan kirjeitä enemmän kuin kukaan toinen vanki USA:ssa. Niitä kertyi jopa 60 000 vuodessa. Mansonin perheen jäsenet odottivat myös johtajansa paluuta vankilasta, koska "vallankumous" oli tulossa. Toimittajat haastattelivat Mansonin perheen jäseniä oikeustalon ja vankilan ulkopuolella. Adolf Hitler ja Charles Manson: kaksi pienikokoista miestä, jotka saivat paholaismaisella karismallaan ja retoriikalla alamaisensa tottelemaan. 

Mutta mennään nyt hetkeksi aikaan ennen 1960-luvun puoltaväliä...


(Mansonin perhe, The Family. Perheeseen kuului arviolta 100 jäsentä, joista noin 20-30 hengen ryhmä muodosti sisäpiirin. Charles Manson itse kiisti Perheen olemassaolon).

Lapsuus

Charles Manson on itsekin todennut, että hänen lapsuutensa oli kaukana onnellisesta. Hän oli todellakin ei-toivottu lapsi. Hänen äitinsä Kathleen yritti vaihtaa vauvaikäisen Charlesin oluttuoppiin eräässä anniskelupaikassa. Charles Manson, syntymänimeltään Maddox, syntyi vuonna 1934 Ohiossa 15-vuotiaalle äidilleen ja ilmeisesti Charles ei koskaan tavannut biologista isäänsä "Colonel" Maddoxia. Ennen Charlesin syntymää hänen äitinsä Kathleen tapasi William Mansonin, joka suostui naimisiin Kathleenin kanssa ja näin ollen Charles sai sukunimen Manson. William ja Kathleen viettivät usein aikaa juopottelun merkeissä ja jättivät Charlesin lapsenvahdin hoidettavaksi. Pariskunta erosi vuonna 1937 ja Kathleen vaihtoi maisemaa, koska oli muutenkin ongelmissa lain kanssa. Charlesin lapsuudesta on sanottava, että hän vaihtoi usein paikkakuntaa ja hänet otettiin usein huostaan välinpitämättömältä äidiltään. 

Todelliset ongelmat alkoivat, kun Charles yritti sytyttää koulunsa tulee ollessaan yhdeksänvuotias. Tässä vaiheessa hän oli hankkiutunut ongelmiin varastelemalla tavaraa kaupoista ja lintsaamalla koulusta. Charles otettiin poikakotiin, jossa hän oppi elämään tiukan kurin ja väkivallan keskellä. Ruumiillista kuritusta antoivat muutkin kuin opettajat ja ilmeisesti Charles joutui jo varhaisteini-iässä seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Charles ei kuitenkaan tyytynyt ottavaksi osapuoleksi vaan osasi antaa myös takaisin. Hän syyllistyi useisiin pahoinpitelyihin ja raiskasi 17-vuotiaana toisen pojan uhkailemalla tätä teräaseella. Charles Manson selitti myöhemmin, että kaikella tällä oli häneen vain vahvistava vaikutus. Traumaattinen lapsuus ja nuoruus siis edesauttoi häntä myöhemmin aivopesemään ja manipuloimaan seuraajiaan, koska Charles tiesi "mistä narusta parhaiten vetää". 


Tuomio

Vuonna 1956 Charles Manson joutui vankilaan autovarkaudesta. Hän oli jo siinä vaiheessa viettänyt elämänsä lähinnä lastenkodeissa ja vankilassa. Charlesin vankeusaikana hän tuli isäksi Charles Manson juniorille. Pojan äiti oli nuori Rosalie Willis, joka kuitenkin hylkäsi Charlesin toisen miehen takia vuonna 1957. Tämä oli edesauttamaan Charles Mansonin kielteisiä ajatuksia naissukupuolta kohtaan. Hänen mielestään naisten tehtävä oli pitää suunsa kiinni ja totella miehiä. Tätä perusajatusta Charles Manson piti yllä myös Perheessään. Vuoteen 1967 mennessä Charles Manson oli viettänyt katkonaisia aikoja sekä vapaalla että kiven sisässä. Vankilapsykiatrin mukaan Mansonilla ei ollut "psykopaattisia taipumuksia", mutta kuvasi Mansonin käytöstä sosiopaattiseksi, koska hän oli kovaa vauhtia laitostumassa ja vapaudessa vietetty aika saattaisi koitua Mansonille hankalaksi. Psykiatrin mukaan Manson osasi kuvata elämäänsä myös myönteisessä valossa, sillä tämä osasi sanatarkasti kuvata osallistumistaan vankilan työ- ja urheilutoimintaan vankilassa. 

Kolmikymppisenä Charles Manson oli opetellut soittamaan kitaraa vankilassa. Hän istui tuomiotaan tuolloin Los Angelesissa McNeil Islandilla. Kitaransoiton opettajana toimi Alvin Karpis, joka oli listattu aikanaan FBI:n etsityimpien rikollisten listalle. Kitaransoitosta tuli Mansonille ehkä elämän tärkein ja positiivisin asia. Vielä tuolloin Charles Manson ei ollut vielä kuullut pop- ja rock- musiikin uusista suuntauksista vaan hänen laulunsa olivat lähinnä 1950- luvun rock-musiikista vaikutteita saaneita tekeleitä. Mansonin laulujen tasoon en ota kantaa, mutta anekdoottina mainittakoon, että Guns 'n' Roses levytti vuonna 1993 albumilleen Spaghetti Incident? hippikultin johtaja Mansonin kappaleen "Look at your game girl". Kappale on sittemmin poistettu kyseiseltä levyltä. Alkuperäistä veisua voi jokainen käydä kuuntelemassa vaikka Youtubessa. 


Ehdonalaiseen

Vuonna 1967 Charles Manson päästettiin ehdonalaiseen vapauteen. Jälleen kerran. Tällä kertaa Manson oli itse pyytänyt, ettei häntä vapautettaisi, koska hän oli oppinut elämään säännöllistä elämää vankilassa. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska elämä vankilan ulkopuolella tulisi olemaan Mansonille kaikkea muuta kuin säännöllistä. Mansonin pyyntö jäädä istumaan tuomionsa loppuun hylättiin, koska vankeinhoitolaitoksella ei ollut tällä riittävästi resursseja majoittaa jokaista rikollista kattonsa alle. Vankilan portin sulkeuduttua hänen selkänsä takana Mansonilla oli mukanaan ainoastaan kitara ja vähäinen omaisuus. Ehdonalaisensa aikana Manson elätti itsensä satunnaisille töillä mm. baarimikkona, mutta enin osa ajasta kului puistossa kitaraa soittaen. Soittoa kerääntyivät kuuntelemaan Mansonin näkökulmasta kummalliset hipit, jotka uskoivat hallusinogeeneihin ja vapaaseen rakkauteen. Hippitytöistä osa oli paennut kotoaan ja he olivat juuri ja juuri 20-vuotiaita, osa alaikäisiä. 

Charles Manson rikkoi ehdonalaismääräystä lähes välittömästi poistumalla Los Angelesista San Franciscoon. Koko tarinan kannalta merkityksellisintä onkin se seikka, että huolimatta lukuisista ehdonalaisrikkomuksista häntä ei kertaakaan määrätty vankilaan suorittamaan tuomiotaan loppuun. Miksi? San Franciscossa Charles Manson upottautui toden teolla hippimaailmaan, koska kaupunki oli tuohon aikaan hippikulttuurin mekka. San Francisco oli tuohon aikaan täynnä hippiaatteen kannattajia, mutta myös pikkukriminaaleja, jotka olivat valmiina käyttämään hyväkseen pilveä ja LSD:tä täynnä olevia kukkaislapsia. San Franciscossa sijaitsi myös Haight Ashbury Free Clinic, joka käytti useita dollareita amfetamiinin ja LSD:n tutkimiseen ja sen vaikutuksesta ihmisen käytökseen ja ajatteluun. Lisäksi samaisella alueella piti majaansa väkeä, joka uskoi mielenhallintaan ja maailmanlopun tuloon. Charles Manson asui hyvin lähellä tätä paikkaa ja tulevaisuus näytti kiinnostavalta. Manson myös väitti osallistuneensa istuntoihin, joissa opeteltiin hypnoosia ja järjestettiin okkultistisia menoja. Erikoista on myös se, että Mansonin ehdonalasvalvoja Robert Smith työskenteli Free Clinicillä kevääseen 1968 asti.


(Leslie Van Houten, Susan Atkins ja Patricia Krenwinkel matkalla oikeuteen Tate-LaBianca- murhien oikeudenkäynnissä. Kaikki kolme naista kuuluivat Mansonin perheeseen ja ottivat osaa raakoihin veritekoihin. Heidät tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin 1970-luvulla.)


Kiitoksia mielenkiinnostanne.


Tarina jatkuu. 


Lähteet:

Tom O'Neill Chaos. Story of the CIA and the sixties.

Ed Sanders, The Family

Maury Terry, The Ultimate Evil

In The Search of the Sons of Sams (Netflix-dokkari)

Lukuisat Youtube- dokkarit ja haastattelut











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti