tiistai 2. elokuuta 2022

Hilkka Laitisen katoaminen Nastolassa 50 vuotta sitten heinäkuussa 1972

Nastolainen Hilkka Laitinen katosi jäljettömiin Nastolassa heinäkuussa 1972. Hänen kohtalonsa on jäänyt avoimeksi aina näihin päiviin saakka. Hilkka Laitisen katoamiseen on liitetty monta omituista seikkaa, joista merkittävimmät liittyvät hänen aviomieheensä Urho Laitiseen. Seuraava juttu on aikaisemmin ilmestynyt juttusarjassa Pimeän ja hämärän rajamailla toukokuussa 2020. Julkaisen jutun nyt uudestaan ja liitän mukaan muutamia mainintoja vuonna 2020 ilmestyneestä Ei Jälkeäkään- kirjasta, jossa on käsitelty 11 suomalaista katoamistapausta. Hilkka Laitisen katoamisesta on tullut tänä kesänä täyteen tasan 50 vuotta...

(Hilkka Laitinen katosi Nastolassa heinäkuussa 1972. Laajoista etsinnöistä huolimatta häntä ei koskaan tavoitettu. Poliisi suoritti etsintöjä Nastolan seudulla vielä vuonna 2008, mutta ne päättyivät tuloksettomina.)


Hilkka Laitinen

Nastolalainen Hilkka Laitinen katosi jäljettömiin asunnostaan Nastolan Ratsutie 48 :sta heinäkuussa 1972. Aviomiehensä mukaan Hilkka lähti iltapäivällä töiden jälkeen sovittamaan housupukua ystävänsä luo. Tämän jälkeen hänestä ei ole ainuttakaan silminnäkijähavaintoa. Huolimatta perusteellisista etsinnöistä ja tutkimuksista Hilkka Laitinen on yhä kateissa. Hänet julistettiin kuolleeksi vuonna 1983.

Hilkka Laitisen tapaus on pysynyt täytenä mysteerinä näihin päiviin saakka. Henkirikoksen mahdollisuutta ei ole voinut sulkea pois. Hilkka Laitinen ei voinut kadota omasta tahdostaan sillä hänen vaatteensa ja korunsa olivat siististi paikallaan katoamispäivän jälkeen. Itsemurhakin olisi ollut epätodennäköinen, koska hänen ruumiinsa olisi luultavasti ennemmin tai myöhemmin löydetty.

Vuonna 1975 aviomies Urho Laitinen pidätettiin epäiltynä vaimonsa Hilkka Laitisen murhasta. Urho Laitinen oli jäänyt kiinni muutamasta valheesta ja hän oli muutenkin haluton selvittämään vaimonsa kohtaloa. Lisäksi hänen autonsa oli nähty liikenteessä Nastolassa Hilkan katoamisyönä. Avioparin asunnosta löytyi myös verinen peitto, jonka alkuperä jäi mysteeriksi. Laitisten avioliitto oli huonolla tolalla. Lähes heti Hilkan katoamisen jälkeen Urho oli nukkunut toisen naisen kanssa heidän yhteisessä aviovuoteessaan. Naisen nimi oli Riitta ja hänen suhteensa Urho Laitisen kanssa oli myös Hilkka- vaimon tiedossa.

Urho Laitisen pidätys ei kuitenkaan tuonut ratkaisua katoamistapaukseen. Urho kuoli vuonna 1985 ja vei salaisuutensa mukanaan hautaan. Hän vannoi loppuun saakka, ettei ollut millään tavalla osallisena vaimonsa katoamiseen. Nastolassa suoritettiin maastoetsintöjä vielä vuonna 2008, mutta ne eivät ilmeisesti tuottaneet toivottua lopputulosta.

Tiina Saari ja Maiju Majamaa käsittelivät Hilkka Laitisen tapausta kirjassaan Ei jälkeäkään (Into 2020). Hilkka Laitista käsittelevässä kirjoituksessa julkisuuteen tuli uusia seikkoja, jotka antavat erikoisen kuvan Urho Laitisen ja Riitan edesottamuksista Hilkka Laitisen katoamisen aikoihin. Syksyllä 1972 Hilkan tyttäret ja Riitta olivat joutuneet ilmiriitaan, koska Hilkan lapset eivät suvainneet Riitan oleskelua heidän äitinsä kodissa.

Erään riidan jälkeen Riitta oli lyönyt Hilkan tytärtä Satua ja Urhon vävyn Hannun piti puuttua asiaan. Riitta oli myös julistanut työpaikassaan paikallisessa kampaamossa, että kohta hänestä tulisi nastolalainen. Hilkan ja Urhon vävy Hannu oli pannut katoamista seuraavana syksynä, että Riitta tunsi Ratsutie 48:n talon hyvin ja tiesi mm. astioiden paikat. Vävy piti tätä erikoisena, koska hänen mielestään Riitta oli talossa kuin kotonaan, vaikka Urhon vaimo Hilkka vasta kadonnut. Ihan kuin hän olisi tiennyt, ettei Hilkka ole tulossa takaisin kotiin. Syksyllä 1972 Urho Laitinen vaihtoi Ratsutie 48:n talon lukot estäen näin Hilkan tyttärien pääsyn tämän kotiin

Hilkan tytär Satu on lisäksi kertonut, että humalainen Urho oli käynyt häneen käsiksi Hilkan katoamisen jälkeisenä yönä ja talossa oli ollut myös Riitta. Riita oli syntynyt siitä, kun Satu ei ollut Urhon vaatimuksesta sammuttanut eteishallin valoja. Urho ja Riitta olivat olleet selvästi humalassa tuona yönä. Lisäksi talosta löytyi verinen lakana, jonka Urho väitti tulleen kissan synnyttämisestä. Lasten mukaan Hilkan ja Urhon kissat eivät poikineet.

Satua on myös jälkikäteen pohdituttanut eteisen rikkinäinen jakkara, josta yksi jalka oli irtonainen. Katoamisen jälkeen se oli jostain syystä liimattu takaisin tuoliin. Miksi? Liittyikö se tapaukseen jotenkin? Hilkan katoamisyönä läheisen Onnimanni- ravintolan ovimies Pentti oli nähnyt Urhon auton liikkeellä Ratsutie 48:ssa. Tämän seikan Urho myöhemmin kiisti. Lisäksi Urho oli erään huhun mukaan nähty erään kaatopaikan liepeillä Hilkan katoamisen aikoihin. 

Tapaus on edelleen avoin. Komisario Paavo Tuomisen mukaan Hilkka Laitisen tapaus tutkittaisiin nyt eri tavalla kuin 1970- ja 80-luvuilla, kun rikostekninen tutkimus ei ollut vielä kehittynyt sellaiseksi mitä se on tänä päivänä. Tuominen painottaa myös, että poliisi ei aikanaan suhtautunut hirveän vakavasti Hilkka Laitisen katoamisen tutkimiseen. Tutkimukset käynnistyivät kunnolla 14 vuorokautta Hilkan katoamisesta. Saaren ja Majamaan mukaan kaikkia kuulusteluja ja kuulemisia ei myöskään kirjattu tuolloin ylös, joten tapausta on vaikea hahmottaa kaikkien vuosien jälkeen. 

Juttua muokattu 3.8.2022. Muokkaukset kursivoitu.








Lukemista: 
Ei jälkeäkään. 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua. Tiina Saari ja Maiju Majamaa (Into 2020).









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti