keskiviikko 19. lokakuuta 2022

We're The Nobodies: Columbinen koulusurmat 20.4.1999

SISÄLTÖVAROITUS! TÄMÄ KIRJOITUS SISÄLTÄÄ KUVAUKSIA RAA'ASTA VÄKIVALLASTA!

Tämä episodi käsittelee Columbine High Schoolin koulusurmia huhtikuussa 1999. Lukion opiskelijat Eric Harris ja Dylan Klebold surmasivat 20.4.1999 yksissä tuumin 12 koulun oppilasta, yhden opettajan ja sen jälkeen itsensä. Lisäksi useita henkilöitä haavoittui ammuskelun ja muun vahingonteon seurauksena. Harris ja Klebold yrittivät myös räjäyttää oppilaitoksen omatekoisilla pommeilla. Columbinen verilöyly oli aikansa verisin koulusurma. Verisen siitä tekee vielä tänäkin päivänä sen, että ampujia oli kaksi. Omasta puolestani voin sanoa, että Columbinen verilöyly taustoineen kaikkineen on ahdistava ja surullinen tragedia, jossa ei ole voittajia.

(Eric Harris ja Dylan Klebold surmasivat 13 ihmistä Columbinen High Schoolissa ennen kuin surmasivat itsensä oppilaitoksen kirjastossa 20.4.1999.)


...OMISTETTU COLUMBINEN JOUKKOSURMASSA 20.4.1999 MENEHTYNEILLE JA HEIDÄN OMAISILLEEN...


Columbinen joukkomurha

Columbinen lukion opiskelijat Eric Harris ja Dylan Klebold olivat olleet ikätoveriansa lailla mukana koulun päättäjäistansseissa koulusurmaa edeltävänä viikonloppuna. Sairaalloisen ujona pidetty Dylan oli tanssiaisissa mukana seuralaisensa Robyn Anderssonin kanssa eikä myöskään Ericin tarvinnut viettää iltaansa yksin. Hän oli sopinut deitin erään Susanin kanssa. Eric tunnettiin hurmurina ja naistenmiehenä. Susanin vanhemmat ehtivät tavata Ericin ohimennen ja pitivät tätä mukavana nuorena miehenä. Tätä taustaa vasten mikään ei siis viitannut siihen, että Eric Harris ja Dylan Klebold tulisivat jäämään historiaan pahamaineisina koulusurmaajina. Tuo mainittu tiistai 20.4.1999 oli kansallissosialistisen Saksan Johtajan Adolf Hitlerin syntymäpäivä ja Eric Harris diggaili avoimesti Hitleriä ja natseja. Hän oli kirjoittanut kansallissosialisteista myös kouluesseen. Eric Harrisilla oli päällään tuona kohtalokkaana päivänä t-paita, jossa luki "natural selection" eli luonnollinen valinta. Harris oli useissa lähteissä ilmoittanut halveksivansa heikompiaan ja julisti myös olevansa rasisti. Dylan Kleboltin paidassa luki punaisin kirjaimin "wrath", viha. Kleboldin tiedettiin vihaavan sääntöjä ja erityisesti opettajia, jotka olivat Kleboldin mielestä jatkuvasti kertomassa mitä sai ja mitä ei saanut tehdä. 

Harris ja Klebold olivat suunnitelleet joukkosurmaa jo pitkään ja olivat mm. laatineet listan kellonajoista, jolloin koulun ruokalassa olisi eniten ihmisiä. Pojat veivät ruokalaan propaanipommin ja ajastivat sen räjähtämään sopivalla hetkellä. Ihmisten rynnätessä pois Harris ja Klebold ampuisivat paniikissa juoksevia ihmisiä koulun ulko-ovelle. Toteutuessaan tämä olisi aiheuttanut jopa satojen ihmisten kuoleman ja vammautumisen. Pojilla oli mukanaan myös itsetehtyjä pommeja, polttopulloja sekä melkoinen asearsenaali puoliautomaattiaseineen ja haulikoineen. Poliisin haltuun jäi koulusurman jälkeen Harrisin ja Kleboldin tekemiä videoita, joissa he harjoittelivat ampumista haulikolla ja muilla käsiaseilla. Näillä videoilla (Basement Tapes) he myös ilmoittivat järjestävänsä massiivisen verilöylyn, joka jäisi historiaan. Näin tuli myös tapahtumaan. Columbinesta tuli synonyymi modernin ajan kouluampumisille. Suomalainen koulusurmaaja Pekka Eric Auvinen oli kertonut saaneensa innoituksensa Columbinen verilöylystä. Auvinen surmasi Jokelan koulukeskuksessa 7.11.2007 koulun rehtorin, terveydenhoitajan, kuusi lukiolaista ja sen jälkeen itsensä. Manifestissaan Auvinen ilmoitti vihaavansa ihmiskuntaa aivan kuten Eric Harris ja Dylan Klebold.

Eric Harris ja Dylan Klebold jättivät aamun tunnit väliin ja saapuivat koululle vähän ennen lounastuntia odottamaan pommien laukeamista. Sytyttimet eivät kuitenkaan toimineet ja pojat päättivät aloittaa joukkomurhan ampumalla. Koulun parkkipaikalla he kuitenkin törmäsivät Brooks Browniin, joka oli molempien poikien hyvä ystävä. Brown ihmetteli ääneen miksi Harris ja Klebold eivät olleet tulleet päivän ensimmäisille tunneille, koska heidän tapoihinsa ei missään nimessä kuulunut lintsata oppitunneilta. Harris ja Klebold olivat pukeutuneet mustiin trenssitakkeihin. Harris sanoi Brownille: "Minä pidän sinusta nyt. Mene kotiin!" Brown lähti kohti kotia epävarmana, mutta oli jo aikaisemmin päättänyt jättää seuraavan oppitunnin välistä ja poistui paikalta. Kuultuaan ensimmäiset laukaukset Brown ryntäsi kuitenkin soittamaan poliisille. 

Rachel Scott (17) ja Ricardo Castaldo olivat syömässä koulun pihalla, kun Harris ja Klebold saapuivat paikalle ja viskasivat nurmelle kotitekoisen putkipommin. Paikalla olevat opiskelijat luulivat pommia jonkinlaiseksi vanhempien opiskelijoiden pilaksi eivätkä kiinnittäneet asiaan sen kummemmin huomiota. Rachel Scott oli Columbinen verilöylyn ensimmäinen uhri. Eric Harris nosti maassa makaavaa ja haavoittunutta Rachel Scottia hiuksista ja kysyi uskoiko tämä Jumalaan. Saatuaan myöntävän vastauksen Harris ampui kuolettavan laukauksen Rachelin päähän. Ricardo Castaldo selvisi vammoistaan, vaikka häntä ammuttiin kahdeksan kertaa. Koulun ovella Harrisia ja Kleboldia vastaan kävelivät Daniel Rohrbourgh, Sean Graves ja Lance Kirkin. Daniel Rohrbourgh kuoli pihamaalle pullo Dr. Pepperiä kädessään. Häntä ammuttiin rintaan, vatsaan ja jalkoihin. Graves ja Kirkin jäivät haavoittuneina makaamaan koulun ovelle ja Graves selvisi esittämällä kuollutta. Dylan Klebold käveli kouluun sisään ja hänen kuultiin sanoneen: "Sori jätkät!"

Koulun opettaja ja jalkapallovalmentaja Dave Sanders kuuli laukaukset ja lähti varoittamaan koulun oppilaita vaaratilanteesta. Hän ehti pelastaa omilla toimillaan lukuisten nuorten hengen ennen kuin juoksi suoraan päin Harrisia ja Kleboldia. Dave Sandersia ammuttiin selkään ja niskaan hänen yrittäessään paeta teloittajiltaan. Hänen työtoverinsa ja lukion opiskelijat raahasivat Sandersin tiedeluokkaan, jossa hän kuoli elvytyksestä huolimatta. Sanders ei saanut tarvittavaa ensiapua, vaikka oppilaat olivat ripustaneet luokan ikkunaan kyltin "TÄÄLLÄ VUOTAA YKSI HAAVOITTUNUT KUIVIIN! Ylipäänsä viranomaiset ja pelastushenkilöstö toimivat aivan liian hitaasti ja haavoittuneet saivat odottaa tuntikausia ennen kuin saivat apua. Poliisi ja muut viranomaiset tyytyivät vain saartamaan oppilaitoksen, koska pelkäsivät että rakennukseen tunkeutuminen olisi pahentanut tilannetta entisestään. Koulun opettaja ja kirjastonhoitaja Patti Nielsen soitti tässä vaiheessa hätänumeroon ja käski nuoria piiloutumaan kirjaston pöytien alle. He tiesivät Harrisin ja Kleboldin olevan tulossa. Aluksi Nielsen luuli poikien pilailevan ja tekevän videota elokuvakurssia varten. Harris ja Klebold nimittäin kuuluivat lukion videokerhoon.


(Eric Harris ja Dylan Klebold päällään trenssitakit, jotka heillä oli yllään myös surmapäivänä.)

Verilöyly kirjastossa

Eric Harris ja Dylan Klebold ryntäsivät sisään koulun kirjastoon, jossa Eric Harris ampui tietokonepöydän alle piiloutuneen Kyle Velasquezin. Velasquez kärsi vauva-aikaan saadusta kehitysvammasta eikä aluksi ymmärtänyt mitä hänen ympärillään tapahtui. Hätääntynyt Velasquez ammuttiin niskaan ja selkään kohdistetulla laukauksella. Steven Curnowista tuli Columbinen nuorin uhri, kun Harris surmasi hänet niskaan tähdätyllä haulikonlaukauksella. Neljätoistavuotias Curnow halusi tulla isona laivaston lentäjäksi. Cassie Bernall oli piiloutunut kaverinsa kanssa kirjaston pöydän alle, kun Harris läimäytti pöydän kantta kahteen otteeseen, huusi "Peek -a- boo!" ja ampui Cassien ohimoon kohdistetulla laukauksella. Todistajat ovat kertoneet, että Harris ja Klebold pitivät yllä kammottavaa teatteria kysellen oppilailta halusivatko nämä kuolla ja uskoivatko he Jumalaan. Lisäksi pojat pyysivät kaikkia valkoisen lippalakin omistavat henkilöt ylös, jotta voisivat ampua heidät. Valkoinen lätsä oli Columbinen lukion urheilijoiden tunnusmerkki ja Eric Harris ja Dylan Klebold kertoivat inhoavansa urheilijoita. Tämä on sikäli omituista sillä molemmat ampujat olivat kertoman mukaan innokkaita urheilijoita koulussa. Kaikista pahin veriteatteri oli alkanut. Sitä säestivät laukausten lisäksi Harrisin ja Kleboldin toistuvat huudot "tämä on mahtavaa!" ja "kuka haluaa kuolla seuraavaksi!?" Kirjastossa oleville tämä oli pelkkää piinaa ja vajaan varttitunnin kestäneen verilöylyn on täytynyt kulua tuskallisen hitaasti.

Mustaihoinen Isaiah Shoels oli piiloutunut pöydän alle Matt Kechterin ja Rachal Scottin veljen Craig Scottin kanssa, kun Dylan Klebold huomasi Shoelsin ja alkoi solvata häntä rasistisesti. Klebold ja Harris yrittivät kiskoa Shoelsia esiin pöydän alta ja kun tämä epäonnistui, ampui Harris Isaiah Shoelsia rintaan tappaen hänet välittömästi. Tämän jälkeen he ampuivat Matt Kechteriä rintaan ja kuollutta teeskennellyt Craig Scott jäi henkiin. Bree Pasquale oli piilossa pöytien takana, kun Eric Harris kysyi häneltä halusiko tämä kuolla. Pasqualen pyytäessä armoa Harrisilta tämä oli todennut, että kaikki kuolisivat joka tapauksessa. Eric Harrisin naama oli veressä, koska haulikko oli osunut tämän kasvoihin rekyylin voimasta siinä vaiheessa, kun Harris tappoi Bernallin. Harris ei ollut välittänyt saamastaan vammasta pätkääkään. Jostain syystä Harris ei kuitenkaan tappanut Bree Pasqualea ja poistui paikalta. Samoin kävi myös John Savagelle, jonka Harris ja Klebold tunsivat entuudestaan. Savage oli piilossa ja ampujat käskivät hänen kertoa nimensä. Savage kysyi ampujilta mitä nämä olivat tekemässä, johon molemmat vastasivat olankohautuksella ja kylmäkiskoisella toteamuksella: "Me vain tapamme ihmisiä!" 

Ennen John Savagen kanssa käytyä keskustelua Harris ja Klebold tappoivat Lauren Townsendin ja Kelly Flemingin. Dylan Klebold oli ampunut Towsendia useita kertoja päähän, rintakehään ja alaruumiiseen. Townsend oli ennen kuolemaansa lohduttanut saman pöydän alla piileskelevää kaveriaan Val Schnurria, että kaikki tulisi vielä kääntymään parhain päin. Kelly Fleming sai surmansa sekä Harrisin että Kleboldin ampumiin laukauksiin. Lounastauolla ollut John Tomlin oli piiloutunut Nicole Nowlenin kanssa kirjaston pöydän alle, kun Harris tappoi Tomlinin umpimähkään ammutulla laukauksella pöydän alle. Tomlin kuoli välittömästi päähän kohdistuneeseen laukaukseen.

Daniel Mauser oli tullut nuoresta iästään huolimatta tunnetuksi aserajoituksia puolustavana koululaisena. Viisitoistavuotias Mauser oli kympin oppilas, joka oli kiinnostunut Tähtien sodasta ja tietokonepeleistä. Hän ei teini-ikäisyydestään huolimatta katsonut mitenkään noloksi halata vanhempiaan päivittäin. Danielilla oli hyvät välit siskoonsa Christineen ja hänen lempiruokaansa oli pizza. Eric Harris kiskoi Mauserin ylös pöydän alta tämän vastustelusta huolimatta. Harris haukkui silmälasipäistä Daniel Mauseria nelisilmäksi ennen kuin ampui tätä kasvoihin. Tämän jälkeen Harris ampui Jennifer Doylea, Austin Eubanksia ja Corey Depooteria, joista DePooter kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin. Austin Eubanks kuoli 20 vuotta myöhemmin heroiinin yliannokseen 2.5.2019. Eubanks oli jäänyt koukkuun kipulääkkeisiin ja erityisesti opiaattipitoisiin lääkkeisiin, joita hänelle annettiin ampumavammoista tulleisiin kipuihin.


Kuvat itsemurhan tehneistä Harrisista ja Kleboldista löydät halutessasi täältä, mutta katsot ne omalla vastuullasi. Ei herkkähermoisilleKUVAT HARRISISTA JA KLEBOLDISTA KUOLLEINA KOULUN KIRJASTOSSA


Itsemurha

Eric Harris ja Dylan Klebold poistuivat kirjastosta tämän jälkeen ruokalaan saadakseen pommin laukeamaan. Haavoittuneet opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet alkoivat paeta kohti hätäuloskäyntiä. Craig Scott raahasi ulos rakennuksesta haavoittuneen Kacey Ruegseggerin, joka olisi luultavasti kuollut kirjastoon ilman Scottin apua. Opettaja Patti Nielsen pääsi henkilökunnan taukotilaan, jossa piiloutui pöydän alle. Yrittäen turhaan räjäyttää koulun ruokalaa Harris ja Klebold palasivat kirjastoon, josta he löysivät tajuttoman Patrick Irelandin ja haavoittuneen Lisa Kreutzin. Ampujat eivät kuitenkaan kiinnittäneet haavoittuneisiin mitään huomiota ja alkoivat ammuskella kirjaston ikkunasta kohti poliisia. Poliisi vastasi tuleen ja viimeiset laukaukset ammuttiin Columbinen lukiossa puolen päivän aikoihin. Patti Nielsen kuuli piilopaikkaansa huudon: "1-2-3!" ennen valtavaa pamausta kellon ollessa 12.08. Eric Harris ja Dylan Klebold olivat surmanneet itsensä koulun kirjastossa. He olivat ilmeisesti todenneet tilanteen omalta kannaltaan toivottomaksi, kun propaanipommi ei ollutkaan räjähtänyt heidän toiveidensa mukaisesti. Klebold oli yrittänyt sytyttää pommia heittämällä sen päälle polttopullon, mutta sillä ei ollut muuta vaikutusta kuin koulun sprinklerien aktivoituminen. Alle kaksikymmentävuotiaat Eric Harris ja Dylan Klebold olivat vajaassa tunnissa saaneet aikaan kammottavan verilöylyn, joka tulisi aiheuttamaan suurta surua, vihaa ja hämmennystä ympäri maailmaa. Columbinen verilöylystä tekee erityisen kammottavan se seikka, että ampujia oli kaksi. Mitään järjellistä motiivia Harrisin ja Kleboldin teoille ei ole  muutenkaan tähän päivään mennessä löytynyt. 


(Mikä sai Eric Harrisin ja Dylan Kleboldin suunnittelemaan ja toteuttamaan Columbinen verilöylyn 20.4.1999?)

Koulusurma tulisi jättämään jälkensä muuhun maailmaan ja ennen kaikkea Columbinen yhteisöön. Kyseessä oli pieni paikkakunta, joka sijaitsi armeijan tukikohdan lähettyvillä. Eric Harrisin isä oli ollut ilmavoimien pilotti. Columbine High School sijaitsi muutenkin rauhallisella alueella, joka ei suinkaan ollut tunnettu aseväkivallasta. Dokumentaristi Michael Moore kyseenalaisti Yhdysvaltain aselait dokumentissaan Bowling For Columbine. Mooren mielestä oli kaksinaismoralistista syyttää koulusurmien syyksi metallimusiikkia, elokuvateollisuutta ja videopelejä, kun samaan aikaan kuka tahansa täysi-ikäinen amerikkalainen voi ostaa lähimmästä kaupasta aseen tarvittaessa väärällä nimellä. Lisäksi Michael Moore ihmetteli sarkastisesti miksei kukaan pannut koulusurmien syyksi keilaamista, koska sekä Harris ja Klebold tykkäsivät keilaamisesta ja kävivät verilöylyä ennen keilaradalla. Koulusurmista syytettiin myös shokkirokkari Marilyn Mansonia, vaikka kumpikaan ampujista ei erityisemmin tykännyt Mansonin musiikista. Marilyn Mansonin mukaan amerikkalaiset olivat aina valmiita syyttämään veriteoista eri tavalla ajattelevia ja eri tavalla pukeutuneita ihmisiä kuin olemattomia aserajoituksia. Mansonin mielestä kaikki verilöylyt ja kammottavuudet laitettiin aina poikkeavien henkilöiden syyksi. Columbinen verilöyly innoitti Mansonin tekemään surmaajista kappaleen We're The Nobodies. Kappaleen kertosäe kuuluu näin:

"We're the nobodies, wanna be somebodies
We're dead, they'll know just who we are
We're the nobodies, wanna be somebodies
We're dead, they'll know just who we are!"

Poikien ajatukset voi ihan hyvin tiivistää edellä mainittuihin riveihin.

Kun rokkari Mansonilta kysyttiin mitä hän olisi halunnut sanoa Eric Harrisille ja Dylan Kleboldille, vastasi Manson:

"Ei minulla olisi ollut heille mitään sanottavaa. Olisin kuunnellut heitä. Ilmeisesti kukaan ei sitä ennen tehnyt."


Columbinen haamut

Columbinen koulusurma on jättänyt jälkeensä valtavan surun ja ihmetyksen. Kaikista eniten arvostelua on herättänyt poliisin toiminta. Columbinen verilöylyn jälkeen poliisin ohjeistusta on muutettu ja ensimmäisenä toimenpiteenä viranomaisten on varmistettava koulun oppilaiden ja henkilöiden turvallisuus. Columbinessa poliisi erikoisjoukko SWAT oli tyytynyt vain odottamaan koulurakennuksen ulkopuolella, kun se olisi voinut tehdä rynnäkön rakennukseen ja lopettaa verilöyly alkuunsa. Lisäksi poliisi alkoi etsiä ampujia rakennuksesta pakenevien nuorten seasta, koska poliisit eivät tienneet kuka tai ketkä koulun sisällä ampuivat. SWAT- osastolla ei ollut edes kunnollista Columbinen koulun pohjapiirrosta hallussaan. Poliisi oli kuitenkin saanut tiedon ampumisesta hyvissä ajoin kun sekä Brooks Brown ja Patti Nielsen soittivat hätänumeroon. Lisäksi haavoittuneet joutuivat odottamaan tuntikausia paikallaan ennen kuin ensihoitohenkilöstö saapui heitä auttamaan. Koulurakennus piti tarkistaa pommien ja ansojen varalta ennen kuin täyttä evakuointia saattoi aloittaa. Harris ja Klebold olivat virittäneet pommin myös kauemmas Columbine High Schoolista vaikeuttaakseen viranomaisten toimintaa. 

(Koulun oppilaat pakenevat Columbinen koulurakennuksesta. Poliisi käski heidän nostamaan kätensä ylös, koska epäilivät että ampujat olisivat voineet piiloutua muiden oppilaiden joukkoon. Poliisin toimia koulusurman aikoihin on jälkikäteen syystäkin arvosteltu.

Syytä poikien veritekoon ei ole tähän päivään mennessä saatu. Toimittaja Dave Cullen kyseenalaista väitteen, jonka mukaan Harris ja Klebold olivat koulukiusattuja, jotka nyt kostivat kiusaajilleen. Cullenin mielestä ampujat olivat ehkä saaneet jonkin verran osakseen kiusaamista, mutta useat todistajat Cullen mukaan lukien olivat sitä mieltä, että sekä Harris että Klebold olivat pikemminkin itse koulukiusaajia. Lisäksi verilöylyn uhrien joukossa ei ollut ketään, joka olisi voinut syyllistyä Harrisin ja Kleboldin kiusaamiseen. Olivatko esimerkiksi kehitysvammainen Kyle Velasquez ja Rachel Scott tai Kelly Fleming potentiaalisia koulukiusaajia? Tuskin. Eric Harris oli nimittäin muun muassa pilkannut erästä puhevikaista oppilasta ja uhosi repivänsä pään irti inhoamiltaan koulukavereiltaan. Lisäksi hän saattoi avoimesti kommentoida tyttöjen rintojen kokoa ja ulkonäköä. Eric Harris tiedettiin myös tehneen tihutöitä naapurustossaan ja uhkailleen heitä. Dylan Kleboldia pidettiin koulussa yleisesti kiusankappaleena, joka häiritsi oppitunteja ja inhosi opettajia. Harris ja Klebold myös käyttivät runsaasti päihteitä. Harris piti viskistä ja Klebold vodkasta. He käyttivät runsaasti alkoholia kuvatessaan Harrisin kodin kellarissa videoita, joilla uhosivat tappavansa kaikki vihaamansa ja ala-arvoisina pitämänsä ihmiset. 

Poikien päiväkirjamerkinnät ja kirjoitukset ovat jälkikäteen katsottuna karua luettavaa. Harris kertoi päiväkirjassaan nauttivansa raiskaamisesta ja tappamisesta. Naiset olivat hänelle vain seksuaalisten halujen tyydyttämistä varten ja naisille oli Harrisin mukaan helppo kertoa mitä he halusivatkin kuulla. Harrisin päiväkirjasta löytyi myös piirroksia siitä miten hän aikoisi pukeutua verilöylyä varten ja hahmotelmia koulun ruokalasta ja ruoka-ajoista, jolloin paikan päällä oli eniten koulun väkeä. Dylan Klebold kärsi masennuksesta ja itsetuhoisuudesta ja halusi vain kuolla, koska ei kirjoittamansa mukaan kuulunut mihinkään. Lisäksi hän vihasi ulkonäköään ja erityisesti omasta mielestään isoa nenäänsä. Mutta toisaalta Dylan Klebold oli suunnittelut aloittavansa tietotekniikan opiskelut Arizonassa lukion jälkeen. Todistajien mukaan Klebold oli ollut hyvällä tuulella päätöstansseissa ja kertonut tulevaisuudensuunnitelmistaan. Eric Harris oli myös nimetty vuoronjohtajaksi Blackjack- nimisessä pizzeriassa, jossa myös Klebold työskenteli. Harris menestyi hyvin koulussa eikä edes lintsannut tunneilta. Hän urheili paljon ja osallistui myös lukion videokerhoon. Myös Klebold osallistui aktiivisesti urheilutoimintaan ja kuului myös samaan videokerhoon. 

Poikien asiat näyttivät siis olevan ainakin ulospäin hyvällä tolalla. 

Verilöylyn jälkeen poliisin haltuun jäi materiaalia, jossa Harris ja Klebold liikkuivat aseiden kanssa koulun sisätiloissa päällään samat takit, jotka heillä oli päällään verilöylyn aikaan. Heidän väitettiin kuuluneen niin sanottuun Trenchcoat Mafiaan, joka koostui koulun hylkiöistä, jotka eivät halunneet osallistua "tavallisten" oppilaiden toimintaan millään tavalla. Tämä teoria on sittemmin kiistetty eivätkä niin sanotun mafian jäsenet enää tuohon aikaan edes opiskelleet lukiossa. Harrisin ja Kleboldin tiedettiin myös olevan taitavia tietokoneen käyttäjiä ja heidän suosikkipelinsä oli ammuskelupeli Doom, jossa varsinkin Eric Harris oli taitava. Harris ylläpiti netissä sivustoa, jossa hän kertoi suunnitelmistaan ihmiskunnan varalle. Näistä kirjoituksista oli tehty ilmoitus viranomaisilla, mutta mitään ei tehty. Dylan Klebold oli suunnitellut aloittavansa tietotekniikan insinöörin opinnot ja oli muun muassa auttanut tulevaa uhriaan Rachel Scottia teknisissä asioissa eräässä koulun kykykilpailussa. Asiaan kuuluvasti verilöylyn syyksi pantiin tietysti videopelit ja väkivaltaiset elokuvat. Erityistä huomiota sai osakseen Oliver Stonen Natural Born Killers, jota molemmat pojat ilmoittivat fanittavansa. 

Mielenterveysongelmat ja päihteet eivät siis ole olleet teon taustalla. Syytä ei voi myöskään työntää muusikoiden, videopeliteollisuuden ja elokuvantekijöiden harteille. Yhdysvaltain asepolitiikka on luku sinänsä ja Columbinen verilöyly sai aikaan valtavan debatin maan olemattomista aselainsäädännöstä. Columbinen tapauksessa Dylan Klebold oli saanut aseita muun muassa morsiameltaan Robyn Anderssonilta, jolla oli täysi-ikäisenä henkilönä mahdollisuus ostaa alaikäiselle pojalle tuliase. Columbinen joukkosurman taustalla voidaan aivan hyvin nähdä pelkkä tappamisen halu ja aikomus toteuttaa USA:n historian pahin verilöyly. Eric Harris ilmoitti suureksi innoittajakseen entisen merijalkaväen sotilaan Timothy McVeighin, jonka tekemä pommi-isku Oklahomassa surmasi 19.4.1995 168 ihmistä ja haavoitti satoja. Kuolleiden joukossa oli 19 ala-ikäistä lasta. Eric Harris halusi päästä vielä isompiin lukemiin ja otti mukaan verilöylyn toteutukseen kaverinsa Dylan Kleboldin, joka omien sanojensa mukaan halusi vain kuolla. Eric Harrisin todettiin verilöylyn jälkeen psykopaattiseksi ja Dylan Klebold itsetuhoiseksi. Tästä muodostui tappava yhdistelmä, jossa manipuloiva ja vahvatahtoinen Eric Harris pystyi houkuttelemaan Dylan Kleboldin mukaan verileikkiin. Pojat suunnittelivat verilöylyä yli vuoden ennen sen toteuttamista. Huoli heidän suunnitelmistaan kyllä heräsi, mutta niitä ei otettu täydestä todesta.


(Harrisin ja Kleboldin hallusta löydettiin tuliaseiden ja pommien lisäksi erilaisia veitsiä. Poikien suunnitelma koulurakennuksen räjäyttämisestä ei onnistunut.)

Loppusanat

Tämä on kirjoitukseni Columbinen tapahtumista niin kuin ne itse olen käsittänyt. Sanottakoon vielä, että Columbinen verilöyly on ahdistava ja masentava murhenäytelmä, joka on valitettavasti antanut vaikutteita myöhemmille koulusurmille. Columbinesta alkoi aikakausi, joka aloitti nykyaikaisten koulusurmien sarjan Yhdysvalloissa ja maailmalla. Suomessa tapahtuivat tähän asti pahimmat koulusurmat vuosina 2007 ja 2008 Jokelassa ja Kauhajoella. Esimakua tähän antoi Petri Gerdt, jonka rakentama pommi räjähti lokakuussa 2002 Myyrmannin ostoskeskuksessa surmaten myös itse pomminrakentajan. 

Tunsin oloni todella surulliseksi nähdessäni ensimmäistä kertaa kuvan itsemurhan tehneistä Eric Harrisista ja Dylan Kleboldista Columbine High Schoolin kirjastossa. Tuomariksi minusta ei sillä hetkellä ollut.


Kiitos mielenkiinnostanne....


Lähteitä:




























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti