perjantai 18. helmikuuta 2022

Pääministerin murha. Olof Palmen murha Tukholmassa 28.2.1986

Julkaistu aikaisemmin Wordpress- alustalla helmikuussa 2016 nimellä Kasvoton mies.

Kesällä 2020 Ruotsin poliisi ilmoitti, että pääministerin murhan todennäköinen tekijä on ruotsalainen Stig Engström, jonka työpaikka oli Palmen murhapaikan lähellä. Engström sai työpaikkansa nimen perusteella lempinimen Skandia-mies. Poliisi oli alunperin kuulustellut Stig Engströmiä todistajana, ei murhaajana. Engström oli ilmaantunut murhapaikalle heti laukausten kajahdettua ja yrittänyt auttaa Palmen pariskuntaa. Stig Ensgtrömin vaatetus ja olemus muistutti todistajien antamia tuntomerkkejä murhaajasta, mutta Engströmiä itseään ei näissä lausunnoissa mainittu. Poliisi ilmoitti vuonna 2020 päättävänsä Palmen murhan tutkimuksen, koska Engström oli jo kuollut eikä ketään voitu teknisen näytön puutteessa asettaa syytteeseen pääministerin murhasta. 


(Surmasiko Skandia-mies Stig Engström Ruotsin pääministeri Olof Palmen Tukholmassa helmikuussa 1986? Poliisi on uusissa tutkimuksissaan päätynyt lopputulemaan, jonka mukaan Palmetta henkilökohtaisesti vihannut surmasi ensin pääministerin ja tekeytyi sitten tapauksen silminnäkijäksi.)


Pääministerin murha


Tänä päivänä tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhasta Tukholman keskustassa. Sosiaalidemokraattisen puolueen pääministeri oli palaamassa vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa elokuvista, kun murhaaja yllätti pariskunnan lähietäisyydeltä Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa. Pääministerin turvamiehet oli poikkeuksellisesti jätetty pois. Murhaaja pakeni nopeasti paikalta juoksujalkaa pitkin Tunnelgatania. Olof Palme kuoli välittömästi vammoihinsa ja hänen vaimonsa Lisbet haavoittui.

Murhaaja on edelleen tavoittamatta. Vuonna 1988 murhaajaksi julistettiin päihdeongelmainen Christer Pettersson, joka kuitenkin vapautettiin syytteistä. Suurin osa ruotsalaisista kuitenkin pitää Petterssonia edelleen pääministerin murhaajana. Petterssonin syyllisyyttä tukee ennen kaikkea Lisbeth Palmen tunnistus. Toisaalta tapauksen läheltä nähnyt todistaja ”Lars” ei tunnistanut Christer Petterssonia Olof Palmen murhaajaksi. Lars näki murhaajan pakenemassa juoksujalkaa ampumisen jälkeen Tunnelgatanin portaita. Todistaja olisi kertomansa mukaan tunnistanut Petterssonin, jos tämä olisi juossut hänen ohitseen murhapaikalta. Larsin mukaan mies oli käyttäytynyt liian kylmäverisesti ollakseen Pettersson.

Murha-ase ja motiivi ovat edelleen selvittämättä. Syylliseksi on epäilty milloin Etelä-Afrikan apartheidin äärioikeistolaisia kannattajia milloin Jugoslavian tiedustelupalvelua. Viimeaikoina on puhuttu niin sanotusta ”Pesäpalloliigasta”, johon kuului Ruotsin poliisin äärioikeistolaisia jäseniä. He järjestivät avoimen natsistisia tapahtumia ja vihasivat Palmetta. Muun muassa ruotsalainen kriminologi ja kirjailija Leif Persson tukee linjaa, jonka mukaan äärioikeistolaiset poliisit järjestivät pääministerinsä palkkamurhan Tukholman keskustassa. Silminnäkijät ovat kertoneet nähneensä ennen murhaa siviilipukuisia poliiseja Tukholman kaduilla Palmen pariskunnan kulkureitin varrella. Joukosta on tunnistettu ns. ”Walkie talkie man”, joka olisi paennut suin päin paikalta.

Olof Palmen murhan tutkimus on rikoshistorian kallein murhatutkimus. Murhaa tutkitaan edelleen, mutta onko aika jo tehnyt tehtävänsä? Silminnäkijät alkavat unohtaa murhaillan tapahtumat ja todisteet alkavat vanhentua.

Murha ei vanhene koskaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti