perjantai 25. helmikuuta 2022

Pimeän ja hämärän rajamailla. Osa V: Raisa Räisänen ja Armonkallion nainen.

Nuoren naisen katoaminen muodostaa tutkijoille aina oman erityisen tutkimuslinjansa. Huomioon on otettava katoamistilanteessa vallinneet olosuhteet ja kadonneen henkilöhistoria. Raisa Räsänen katosi Tampereen keskustassa lauantaina 16.10.1999. Viimeinen varma havainto Raisasta on lauantai-illalta noin kello 23.00. Tarkkana tyttönä pidetty Raisa ei saapunut seuraavana päivänä järjestettyyn koripallopeliin toimitsijaksi ja perhe alkoi huolestua. Raisa Räisäsen katoaminen on yhä mysteeri, mutta poliisi saa edelleen vihjeitä nuoren naisen katoamisesta. 


(Voisiko Raisan katoaminen vielä selvitä?)

Mitä tapahtui Raisa Räisäselle? 

Raisa Räisäsen katoaminen Tampereella lokakuussa vuonna 1999 on yksi kuuluisimmista katoamistapauksista Suomen rikoshistoriassa. Muistan itsekin kun tapausta pohdittiin tuoreeltaan Poliisi-TV:ssä. Räisäsen katoaminen kesken ravintolaillan Tampereen keskustassa on myös uskomaton tapaus.



Kukaan ei muista nähneensä Raisan näköistä nuorta naista Tampereen keskustassa, vaikka Raisan omaiset olivat tuoreeltaan kyselemässä näköhavaintoja kadonneesta heti katoamista seuraavana päivänä. Raisa Räisäsen isä muistaa käyneensä Tampereen keskustan ravintoloissa ja näyttäneen työntekijöille tyttärensä kuvaa, mutta kukaan ei muistanut tai osannut sanoa oliko heillä näköhavaintoa Raisasta. Näin ollen Raisa Räisänen siis vain katosi jäljettömiin tuona kohtalokkaana yönä. Poliisi tutkii tapausta henkirikoksena ja saa tapauksesta edelleen vinkkejä. Poliisi on saanut vihjeitä vuosien saatossa siihen malliin, että tapausta voi verrata Suomen rikoshistorian kuuluisimman henkirikoksen Kyllikki Saaren murhaan. Yhtä lailla nämä molemmat tapaukset ovat ratkaisemattomia. 


Museoauto ja mystinen vartija

Poliisilla on ollut erilaisia tutkimuslinjoja Raisan katoamisesta ja niistä tärkeimmiksi on mainittu niin sanottu taksilinja, jossa taksikuski kertoi kuskanneensa nuoren naisen Multisiltaan ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa. Toinen linja on sivunnut niin sanottua museoautolinjaa, jossa nuori nainen olisi pakotettu vanhaan amerikkalaisvalmisteiseen autoon. Tämä museoautolinja ei kuitenkaan ole saanut hirveästi kannatusta poliisilta, koska nainen on hyvin todennäköisesti pakotettu autoon ennen Raisan katoamista ja kyseessä olisi siis joku toinen henkilö.

Lisäksi poliisi on tutkinut erään vartijan toimia Raisan katoamisiltana. Tämä vartija oli liikkunut erään Tampereen keskustassa sijainneen kiinteistön kabinettitiloissa. Näihin tiloihin ei vartijallakaan ollut mitään asiaa liiketilojen sulkeutumisajan jälkeen. Olisiko tämä vartija voinut houkutella Raisan mukaansa kyseisiin tiloihin? Tämä selittäisi sen miksi Raisa on hävinnyt Tampereen keskustasta Hämeenkadulta kuin tuhka tuuleen. Mainittu vartija on nyttemmin kuollut, mutta hänen tiedetään syyllistyneen myöhemmässä elämässään erilaisiin rikoksiin.


Armonkallion nainen

Mielenkiintoisin vinkki liittyy niin sanottuun Armonkallion naiseen. Tässä vinkissä Raisaa muistuttava nuori nainen olisi ollut liikkeellä Tampereen keskustasta kohti Armonkallion kaupunginosaa juuri Raisan katoamisyönä. Nuoren naisen vaatetus oli niukka ja silminnäkijät sanoivat hänen pitkät säärensä olleen lähes paljaana. Raisa Räisänenhän oli liikkeellä baarivaatteissa eivätkä ne sopineet kylmään syysyöhön. Nuoren naisen seurassa kerrotaan liikkuneen vanhemman naisen, joka silminnäkijöiden mukaan käyttäytyi oudosti. Tämä parivaljakko ei ole ilmoittautunut poliisille ja mikäli kyseessä olisi ollut ihan mikä tahansa muu kaksikko, niin he olisivat varmasti ottaneet poliisiin yhteyttä kaiken kohun keskellä.

Havainto Armonkallion naisesta on sikäli mielenkiintoinen, että se on tähän mennessä ainoa varteenotettava näköhavainto, joka selvästi viittaisi siihen että kyseessä on todella ollut Raisa Räisänen. Silminnäkijät olivat tunnistaneet vanhemman naisen, joka oli liikkunut häntä selvästi nuoremman naisen kanssa kohti Armonkallion kaupunginosaa. Eräs opiskelijaporukka oli nähnyt kaksikon läheisen Siwan edustalla. Tämän jälkeen opiskelijat olivat kuulleet ulkoa kaksi vertahyytävää kirkaisua ja auton moottorin käynnistymisen. Auton moottori oli kuulostanut V8-koneelta. 

Yöllisillä huudoilla oli myös toinen todistaja, joka kuuli kaksi kovaa huutoa ja auton käynnistämisääniä. Äänet olivat ikään kuin tulleet todistajan kotitalon kellarikerroksesta, jossa sijaitsi Raisan katoamisen aikoihin parkkihalli. Tämä kyseinen todistaja ei ollut nähnyt ketään, mutta hänen havaintonsa ajoittuvat opiskelijaporukan tekemään havaintoon. Erään silminnäkijän mukaan parivaljakon vanhempi nainen oli tuttu nyky Tampereen keskustassa ja häntä kuvattiin yleisesti epämiellyttäväksi. Naisen tiedettiin kierrelleen kaupungin kapakoissa ja puhuneen usein itsekseen. Syy siihen miksi Raisa liikkui Armonkallion suunnassa, saattaa liittyä siihen, että Raisan tiedettiin kulkeneen kotiinsa Tampereen Petsamoon, jonne kuljettiin juuri kyseistä reittiä jossa parivaljakko oli havaittu.


Hervantajärvi

Oliko siis voinut käydä niin, että tämä tuntematon nainen olisi lyöttäytynyt Raisan seuraan, kun tämä oli kävelemässä kotiin Tampereen keskustasta? Edellä mainitut todistajat olivat myös kuulleet ääniä, jotka olisivat saattaneet viitata siihen, että jotakuta olisi pakotettu auton kyytiin. Autokyytiin viittaa käynnistymisäänet, joiden perusteella autossa oli hyvin voimakas moottori. Tällaisesta autosta on havainto Hervantajärven rannalta, jossa koirankävelyttäjä teki havainnon omituisesti käyttäytyvästä autokuskista Raisan katoamista seuraavana aamuna.

Auto oli ollut liikkeellä todella varhain ja koirankävelyttäjä oli nähnyt auton kahdesti ikään kuin etsimässä jotakin. Koiranulkoiluttaja oli myös nähnyt auton pysähtyneenä Hervantajärven rantaan. Hänen koiransa oli saanut kummallisen hepulin paikassa, jossa auto oli ollut pysähtyneenä. Poliisi ja vapaaehtoiset etsijät ovat haravoineet seutua, mutta etsinnät ovat toistaiseksi päätyneet tuloksetta. Olisiko tällä autolla voinut olla yhteys Armonkallion outoihin tapahtumiin Raisan katoamisyönä? Havainto naiskaksikosta ja tästä viimeksi mainitusta autosta on todella mielenkiintoinen ja se on tuonut poliisille paljon uusia vihjeitä aivan viime vuosina.

Olisiko ratkaisu sittenkin näköpiirissä?


Raisa Räisäsen tapausta suomalaiset eivät ole unohtaneet. Lahjakkaan koripallotytön kohtalo on koskettanut ja järkyttänyt meistä monia ja useat ihmiset toivovat tapauksen viimein ratkeavan. Netin keskustelupalstat pursuavat tietoa ja vinkkejä. Mikäli Raisa Räisäsen katoaminen kiinnostaa sinua, niin kannattaa ainakin katsoa Ylen Kadonneet- sarjan jakso Raisasta sekä kuunnella Marko Niemen podcast Viimeinen Johtolanka. Raisan katoamista puidaan myös Suomen suosituimmalla rikosaiheisella nettifoorumilla murha.info. 


Lähteitä:

Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2) - Sivu 309 - MURHA.INFO

Katoaminen, joka ei unohdu – 16-vuotias Raisa Räisänen katosi lähes jälkiä jättämättä Tampereen yöhön | Elävä arkisto | yle.fi

Mitä tapahtui Raisa Räisäselle? Rikospaikka - YouTube

RAISA RÄISÄSEN MURHAMYSTEERI | POLIISIT EPÄILEVÄT TÄLLAISTA NAISTA! - YouTube

Raisa Räisäsen katoaminen: Hervantajärveltä etsijöiden toiveena koru (iltalehti.fi)

Raisa Räisänen ja katoaminen: vesialue tutkitaan pian (iltalehti.fi)

 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti