perjantai 11. helmikuuta 2022

Pimeän ja hämärän rajamailla osa IV: Antti Hanhivaaran katominen Ivalossa vuonna 2006.

Seuraavassa jutussa käsittelen Antti Hanhivaaran katoamista Ivalossa lokakuussa 2006. Hanhivaaran katoaminen tapahtui Ivalo-Karigasniemi-Angeli- akselilla perjantain ja lauantain välisenä yönä tai mahdollisesti lauantaiaamuna. Katoamispaikassa ja ajankohdassa on edelleen epäselvyyksiä. Virallisesti Antti Hanhivaara katosi kaljoitteluillan  jälkeen kävelemällä erämaahan, mutta ulkopuolisen näkökulmasta katoamistapauksessa on paljon erikoisia käänteitä ja epäselvyyksiä, joiden perusteella kyseessä ei voisi olla tavallinen katoaminen. 

(Antti Hanhivaaran kohtalo on edelleen mysteeri. Onko ratkaisua näköpiirissä?)

Antti Hanhivaara katoaa erämaahan

Viimeinen havainto Antista on katoamispäivän aamulta 14.10.2006 noin klo 11.00. Havainnon tekee kaksi metsänhakkuuhommissa ollut miestä. Tosin he tekivät havaintonsa etäisyyden päästä, joten he eivät varmuudella pystyneet kertomaan oliko kyseessä kadonnut Antti Hanhivaara. Antin katoamista edelsivät kotibileet ja ulkopuolisen näkökulmasta omituinen autolla ajelu Ivalon-Karigasniemen ja Angelin kylän välillä. Antin autolla ajettiin aluksi Karigasniemelle illanistujaisiin, josta matka jatkui aamulla erään nuoren parin kanssa Angeliin. Siellä jatkettiin kaljoittelua aina aamuun saakka. Antin seurueeseen kuului siis nuoren parin lisäksi Antin ivalolainen kaveri. Antin siskon Elina Tuiskalan mukaan Antin Toyotassa ei olisi ollut riittävästi bensaa paluumatkalle Ivaloon, joten tätä taustaa vasten on erikoista miksi Angeliin ylipäänsä lähdettiin. Paikkakunnalla ei ollut bensa-asemaa, joten matkaan lähtijöiden on täytynyt tietää, ettei bensa riittäisi paluumatkalle. Miksi? Autolla kulkeminenhan on elinehto erämaassa, jossa matkat ovat pitkiä. 

Erikoisinta Antin katoamisessa on se, että hänestä ei ole varmaa havaintoa katoamispäivän aamuna. Viimeiset Antin seurassa olleet henkilöt olivat edellä mainittu ystävä ja nuori pari. Antin autossa olleista muista henkilöistä ei ole täyttä varmuutta. Hurjasti kaahaavan auton havaitsi useampi henkilö ja lisäksi autosta tehtiin kuulohavainto Angelista missä autolla oli käyty kaahaamassa eräällä sorakuopalla. Antin Toyotan kuskia puhuttaneet rajavartija ja eräs paikkakuntalainen eivät varmuudella tunnistaneet Anttia, mutta kylläkin hänen ystävänsä. Rajavartija oli ajanut autoa, josta oli tehty aluksi havainto Antin Toyotasta, joka ajoi tätä havaintoautoa vastaan Angelista päin. Kohta sama Toyota ilmestyykin havaintoauton taakse toisen auton kanssa ja havaintoauto päästää molemmat autot ohi. Hetken päästä Antin Toyota nähdään pysähtyneenä tien viereen, jossa vapaalla ollut rajavartija puhuttelee kuskia vaarallisesta ajosta. Tämän jälkeen liikkeelle lähteneestä havaintoautosta nähdään kuinka Antin ystävä kävelee heitä vastaan. 

Auto ajettiin romuksi

Antti Hanhivaaran auto löytyi tienpenkalta vanteille ajettuna ja hylättynä. Auton pakoputkesta puuttui osa ja sen rekisterikilpi löytyi läheiseltä sorakuopalta. Antin äidin mukaan auto oli löydettäessä sisältä yllättävän hyvässä kunnossa. Lisäksi Antin ystävä oli myöhemmin palannut autolle etsimään Antin kadonnutta kännykkää. Miksi? Mitään varsinaista syytä tälle etsintäoperaatiolle ei ole kerrottu julkisuuteen. Loppuun ajettu Toyota hinattiin loppujen lopuksi varikolle, josta varkaat kävivät myöhemmin ottamassa talteen auton toisen etupenkin. Jälleen sopii kysyä miksi? Syytä ei tiedetä eikä myöskään sitä miksi varkaat olivat valvontakameroita vältellen käyneet varastamassa penkin, muttei mitään muuta. Poliisi ei missään vaiheessa sinetöinyt tai muuten merkannut Antin autoa. Sitäkään ei tiedetä kävikö poliisi tutkimassa autoa tarkemmin. Antin omaisten mukaan auton akussa oli vielä virtaa ja hän olisi voinut ladata kännykkänsä. Tämä sotii olennaisesti sitä väitettä vastaan, että Antin puhelimesta olisi loppunut akku. Joka tapauksessa Antti Hanhivaaran omaisten mukaan olisi ollut mahdotonta, että Antti olisi ajanut hänelle tärkeän auton lunastuskuntoon ja lähtenyt sen jälkeen kävelemään erämaahan. Antti olisi voinut kävellä läheiseen taloon pyytämään apua eikä lähteä kokeneena erämiehenä talsimaan kylmään erämaahan. 

(Antti Hanhivaaran Toyota löytyi romuksi ajettuna tienpenkalta lokakuussa 2006. Antin omaisten mukaan auto oli hänelle silmäterä eikä hän olisi missään mielentilassa ajanut sitä ajokelvottomaan kuntoon.)

Korvakoru

Antin ivalolaisen ystävän mukaan ilta oli aloitettu kahden kesken Antin kotona Ivalossa. Äidilleen Antti oli kertonut aikovansa saunoa naapurinsa kanssa perjantai-iltana. Tosiasiassa Antin Ivalon asunnossa oli alkuillasta enemmänkin porukkaa ja kova meteli, josta naapurin rouva kävi  huomauttamassa metelöitsijöitä. Naapuri oli nähnyt keittiön oviaukossa miehen, joka oli pitänyt isointa ääntä ja selvästi huutanut jollekulle asunnossa olevalle. Tähän päivään mennessä ei ole selvinnyt kuka tämä henkilö oli. Lisäksi yleisesti pidettiin omituisena, että eräs tuntematon naishenkilö oli ajanut polkupyörällä Antin asunnolle tämän katoamisen jälkeen ja mennyt sisään Antin asunnolle tämän avaimilla! Lisäksi Antin koira oli palannut kotiin karkumatkalta ja mennyt aivan paniikkiin asuntoon astuttuaan. Naapurien ja omaisten mielestä Antti Hanhivaaran asuntoa oli hoidettu katoamisen jälkeen niin kuin siellä olisi asuttu koko ajan. Eräs omituisuus liittyy vielä autolla ajeluun Angelissa. Antin Toyotan pysäyttänyt poromies ei varmasti tunnistanut kumpaakaan autossa olijaa Antiksi! Poromiehen todistuksen mukaan pelkääjän paikalla istuvalla miehellä oli korvakoru, jollaista Antilla ei ollut. Autoa ajoi Antin ivalolainen ystävä. Lisäksi sopii ihmetellä, että Antin ivalolainen ystävä soitti itselleen kyydin katoamispäivän aamuna, muttei millään tavalla varmistanut, että Antilla on kaikki kunnossa. 

(Antti Hanhivaaran katoaminen tapahtui pohjoisimmassa Lapissa Ivalo-Karigasniemi-Angeli- akselilla. Välimatkat pohjoisessa ovat pitkiä eikä julkisia juurikaan kulje. Kuvalähde:Iltasanomat)

Antti Hanhivaara julistettiin kuolleeksi viisi vuotta katoamisensa jälkeen vuonna 2011. Poliisi ilmoitti vuonna 2019, että Antin katoamiseen saattaisi liittyä rikos, mutta oli varovainen lausunnossaan. Antin äidin ja siskon mielestä poliisi ei ottanut Antin katoamista vakavasti ja moni seikka katoamistapauksen tiimoilta on tullut omaisten tietoon vasta paljon Antti Hanhivaaran katoamisen jälkeen. Etsintäpartiot ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu ruumiskoirineen ovat käyneet tutkimassa katoamispaikkaa Angelissa useaan kertaan, mutta toistaiseksi tuloksetta. Vahvin löytö tähän asti on ollut palaneet luut, jotka löydettiin Antin katoamispaikan tietämistä. Lisäksi omaisten käsiin on päätynyt auton penkinpäällinen, joka on ollut punaisen aineen tahrima. Tähän asti ei ole selvinnyt onko kyseessä verijälki vai jotain muuta.  

Erämaa kätkee salaisuuden... Mutta kuinka kauan?



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti